Rahvuslikku ehitust õppivad tudengid tegid handi haabja

Handi haabjas

Kaire Talviste. Ärileht. 22.03.2007

Rahvusliku ehituse esimene lend tegi praktikatöödest näituse, kus on väljas ka haabjas.

Kes soovib “imelooma” näha, seadku sammud kultuuriakadeemia hoone poole, sest selle fuajeesse ongi handi tüüpi haabjas sätitud. Lisaks saab näha rahvusliku ehituse eriala tudengite parimaid joonistusi, rehielamute ja taluõuede makette ning slaidiseeriat rahvuslike ehitajate töödest-tegemistest.

Kogu see toredus on tingitud eile Viljandi kultuuriakadeemias toimunud lahtiste uste päevast, kust loodetakse järelkasvu ka rahvusliku ehituse nelja-aastasesse õppesse. Vastuvõtt toimub üle kahe aasta, esimese lennu kaheksa tudengit on oma õpinguis jõudmas poole peale. Selle ajaga on valminud juba muljet avaldavaid töid.

Rahvusliku ehituse õppekava hoidja Priit-Kalev Partsi sõnul on õppekava eesmärk suunata ja hoida rahvatraditsiooni ehituses, kus praegu lokkab karjala-vene ja Šveitsi segastiilis palkelamute ehitus. Ka vanade palkhoonete restaureerimine ja renoveerimine on tööpõld, kus jätkub leiba veel sajanditeks.

Rahvuslik ehitus hõlmab paljuski tehnilisi oskusi, õpitakse taluarhitektuuri, etnokompositsiooni, suur rõhk on praktikal. Igal semestril on vähemalt kuu-ajane välipraktika. Lõpetajatest saavad peamiselt töödejuhatajad ja palkhoonete konstrueerijad.

Parts arvab, et revolutsioonilisi murranguid eriala lõpetajad endaga ehitusse kohe ei too. Küll aga hakkavad nad kaasa rääkima palkmaja näo kujunemises, sest on palju ettevõtjaid, kes tahaks rahvuslikku suunda järgida.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s