Akadeemiasse sisenejat tervitab handi haabjas

Urmas ja Priit-Kalev. Foto: Elmo Riig

Sakala. 20. märts 2007

Viljandi kultuuriakadeemia fuajees saab näha rahvusliku ehituse eriala üliõpilaste valmistatud handi haabjat ning homsest ka ehitusjooniseid, makette ja teisi töid.

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppekava hoidja Priit-Kalev Partsi sõnul pandi mullu sügisel valminud haabjas välja selleks, et homme lahtiste uste päeval seda eriala propageerida. Haabjas jääb akadeemia sissekäigu juurde veel paariks nädalaks.

Ümaram kuju

Handi haabja ehitamise mõtteni viis Priit-Kalev Partsi juhuslik kohtumine eesti mehe Ronald Rüütliga, kes oli sellise sõiduriista ise Siberis elades valmis meisterdanud. «Me kõik oleme surelikud ja on tarvis, et oskused järgmistele põlvedele edasi läheksid,» leiab Parts.

Soomaal ehitatud haabjatest erineb handi paat selle poolest, et tema kuju on voolujoonelisem ja põhi ümar. Erinevuse põhjused on Partsi sõnul looduslikud: Siberis ei kasva nii suuri haavapuid kui Eestis.

Handi haabjas on mõeldud ainult kalapüügiks. «Eestlased olid põlluharija rahvas ning paadid pidid kandma ka põlluriistu,» lisas Parts.

Sügisel asub õppima teine lend

Esimene rahvusliku ehituse eriala lend lõpetab kultuuriakadeemia 2009. aastal. Sel sügisel võetakse vastu kaheksa uut noort.

«Praegu on üliõpilaste vanuseline koosseis mõnevõrra ebaharilik, ulatudes 19 eluaastast 38-ni. Seitsme poisi kõrval õpib ehitust ka üks neiu,» rääkis Parts. «Iga semestri jooksul on neli nädalat õppepraktikat. Ei saa öelda, et kogu see aeg just alati välitöödel möödub, aga enamasti küll. Mõnes mõttes oleme nagu rändkool.»

Eriala lõpetanud hakkavad tööle näiteks palkmajade ehituse töödejuhatajatena.

Praegu ehituses tooni andvad kipsplaat ja makrofleks ei ole kindlasti materjalid, mida rahvusliku ehituse lõpetanud agaralt kasutama hakkavad.

«Aga nii see asi ka päris ei ole, et propageerime ainult arhailisi materjale,» toonitas Priit-Kalev Parts. «Keskendume naturaalsusele ja ökoloogilisusele ning selliseid on ka moodsate materjalidele hulgas.»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s