Soomaa asukad rändavad pildilooga UNESCO maailmapärandini

Fotonätis Soomaa ühepuulootsikust

Pärnu Postimees 05. mai 2021

Mis Tori juba igivanast ajast kuulsaks on teinud, see on Tori põrgu, mis asub Pärnu jõe vasakus kaldas. Et põrgu suhu või väravasse pääseda, selleks peate võtma sillavahilt või kelleltki paadi või lootsiku ja sinna sõudma. ​/…/ Kadunud Anton Jürgenstein jutustas, et dr. Mihkel Weske on kirjutanud meile kõigile tuntud laulu “Mingem üles mägedele” Tori jõel hingepüüdjaga sõites. ​

Nõnda kirjutas 1934. aastal Eesti maarahva liidu häälekandja ajaleht Kaja sellest, kuidas keeleteadlane Mihkel Veske ja ajakirjanik Anton Jürgenstein koos ühepuulootsikul Vändrast Torisse rändasid. Väidetavalt kirjutas Veske sellel haabjasõidul oma tuntuima luuletuse “Ilus oled, isamaa”, mille Karl August Hermann hiljem viisistas.

Aga missugune õieti on ühepuulootsik, teise sõnaga haabjas, rahvakeeli hingepüüdja? Kuidas saab ühest haavapuust paat ilma lauajuppide ja naelteta?

Vastused leiab Suurejõe rahvamaja seintel rippuvatelt kümmekonnalt fotolt, kus on kujutatud lootsiku sündi elavast puust veesõidukiks. Esmaspäeval avasid Soomaa loodusgiid Aivar Ruukel ja fotograaf Sandra Urvak pisikeses külakeskuses rändnäituse, meelitamaks inimesi

https://parnu.postimees.ee/7240061/soomaa-asukad-randavad-pildilooga-unesco-maailmaparandini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s