Soomaa ühepuupaat on teel UNESCOsse

Ülle Harju, Postimees, 22.märts 2020

Soomaa ühepuupaat haabjas alustas teekonda UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja, ettevõtmise üks vedaja Aivar Ruukel hindab sündmust kriisiaja kontekstis ümber.

“Veel kaks nädalat tagasi mõtlesime sündmust tähistada peoga Tallinna lennusadamas, kus ka üks haabjas väljas on, nüüd tegime oma perega paaditiiru jõel,” märkis Pärnu kandis Soomaal loodusturismiga tegelev Aivar Ruukel.’

Haabjasõit Navesti jõel, märtsis 2020

Pärast poolteist aastat asjaajamist, ERMi filmi tegemist ja kaitsekorralduskava koostamist sai haabjataotlus 19.märtsil kultuuriministri allkirja ja läks Pariisi poole teele. Eesti Haabjaselts ja Põlisrahvaste Arengu Keskus taotlevad Soomaa ühepuulootsiku ehitamise ja kasutamise traditsiooni kandmist UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja. Eestist on sinna jõudnud Kihnu kultuuriruum, Seto leelo, Eesti, Läti ja Leedu laulu- ja tantsupidude traditsioon ning võrokeste suitsusaunakombestik. Kas UNESCO ka Soomaa haabja oma rüppe võtab, selgub 2021 aasta lõpuks.

Loe lähemalt: https://www.postimees.ee/6930210/soomaa-uhepuupaat-on-teel-unescosse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s