Ürgne ühepuupaat – haabjas, lootsik, vene – Soomaal ja mujal Eestis

Loe artiklit!

Heiki Pärdi. 2018.

Artiklis käsitletakse painutatud külgedega kanuusarnase ürgse ühepuupaadi kujunemist ja kasutamist. Painutatud külgedega kanuulaadsed ühest puust õõnestatud paadid on kultuurilooliselt huvitavad mitmel põhjusel. Eestis asuvad seda tüüpi paadid oma levila läänepiiril. Seetõttu põimuvad siin omavahel lääne poolt, eriti Skandinaaviast pärit elemendid idapoolsete, Põhja-Euraasia kultuuridele omaste joontega. Väga ulatusliku leviku järgi Põhja-Euraasias ja Loode-Ameerikas ning nende valmistamisel kasutatud ühesuguste töövõtete tõttu on põhjust arvata, et tegemist on väga vana kultuurinähtusega. Ka niiske kliimaga Eestis olid veed minevikus põhilised liiklusteed, mida suurema osa aastast sai takistusteta kasutada. Seetõttu on ühest puust õõnestatud paat – lootsik – olnud ka Soomaa inimeste jaoks sajandeid üks tähtsamaid liikumisvahendeid.

Loe edasi!

1966
Loe artiklit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s