Pärnapuust lootsik

Usutavasti just tänu regulaarsetele üleujutustele on Soomaa külades tänini säilinud ühest puust lootsikute kasutamise ja valmistamise traditsioon. Kui maja ümber loksub tulvavesi, ilmnevad kerge, hea manööverdamisvõimega ja madala süvisega ühepuupaadi eelised. Mugav on sellise veesõidukiga ajada oma igapäevaseid asjaajamisi, kasvõi kuurist puid tuua. Veel veerandsaja aasta eest oli igas Soomaa talus mitu lootsikut. Neid kasutati veskile, kooli või kalale käiguks, piima veoks meiereisse ning muudeks toimetusteks. Jõed olid toona olulisemaks liiklus- ja transporditaristuks kui teed.

Ühepuulootsikuid on ehitatud enamasti haavapuust, vahel harva pärnast. Meie metsades lihtsalt ei kohta lootsikuks sobilikku, piisavalt jämedat, pikka, ümarikku, oksavaba ning mädanikuta pärnapuid tihti. Pärast teist ilmasõda ei ole teadaolevalt pärnapuust ühepuulootsikut tehtud.

Sel suvel ehitame Saarisoos kahte pärnapuust lootsikut. Esimene sai oma alguse maikuus, teisega alustame südasuvel. Asjast huvitatud on teretulnud osalema, täpsemateks kokkulepeteks helistage 5061896 (Aivar).

Laiale publikule tutvustame lootsiku ehitamist Tallinna Vanalinnapäevadel 3 juunil. Leiate meid Paksu Margareeta kõrvalt haljasalalt.

Pärnja siseplaani raiumine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s