Eesti mehed ehitasid Rootsis haabja

Joonistus: Nikolai Fomin

Allan Keian. Sakala. 29. juuli 2002

Eesti mehed ehitasid eelmisel nädalal Rootsis Östergötlandi maakonnas Sjögetorpi külas peetud primitiivtehnikate laagris ürgse ühepuulootsiku – haabja.

Jämedast tüvest õõnestatud ning tule ja vee toimel painutatud parrastega haabjate kasutamise traditsioon ja valmistamiskunst oli veel saja aasta eest levinud mitmel pool Eestis, rääkis Aivar Ruukel Soomaalt. Ühepuulootsikutega sõideti Kasari jõe suudmealal, Ahja jõe alamjooksul, Pärnu jõe lisajõgede alamjooksul – Soomaal, rääkis Ruukel. «Tänaseni on haabjad säilinud vaid Eesti suurimate üleujutuste alal Soomaal, kus kohaliku kõnekäänu kohaselt on viis aastaaega – kevad, suvi, sügis, talv ja suurvesi.» Tänapäevast kanuud meenutav haabjas olnud Ruukeli sõnul Halliste ja Raudna alamjooksul suurvee aegu ainus ning muudel aastaaegadel peamine ja väga armastatud liiklusvahend. Rootsis haabja ehitanud Aivo Taal, Ergo Leilop ja Aivar Ruukel on oskused omandanud vanameistrite Jaan Rahumaa (1929-2000) ja Jüri Lüki (1928-2002) käe all Saarisoo talus korraldatud haabjalaagrites.

Sjögetorpi tallu jäänud haabja nimeks sai Krõõt, sellega sõidavad nüüd Visjö järvel Håkan Strotz ja Ulrika Krynitz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s