Soomaal algas haabjalaager

Jaan Rahumaa. Foto: Annika Haas

Delfi 15.06.2000

Saarisoo talus Soomaa rahvuspargi põhjapiiril algas kolmapäeval, 14.juunil, ürgse ühepuupaadi haabja ehitusest huvitatute 10-päevane laager. Viiendat suve toimuvate kursuste kaugeimad külalised on sel aastal Gdanski Meremuuseumist Poolast.

Tõelisi eesti mehi, kes haabjaehituskunsti valdavad, on kaks – Jaan Rahumaa (70) ja Jüri Lükk (71). Nemad ongi Saarisoos 10 päeva toimuvas laagris noorematele meestele oskusi edasi andmas.
Jämedast haavatüvest õõnestatud ühepuulootsikute kasutamise traditsioon ja valmistamiskunst olid veel sajandivahetusel levinud regulaarsete üleujutuste piirkondades. Tänaseni on haabjad säilinud vaid Eesti suurimate üleujutuste alal Soomaal, kus kohaliku kõnekäänu kohaselt on viis aastaaega – kevad, suvi, sügis, talv ja suurvesi.

Läbi aastasadade on ühe(st)puu(st)lootsik olnud Halliste ja Raudna alamjooksul suurvee aegu ainus ning muudel aastaaegadel peamine ja väga armastatud liiklusvahend. Üleujutuse ajal on sellega pääsenud majast kuuri alla puude järele, lauta loomi talitama, laudast küüni heinu tooma jne. Lootsikut on kasutatud ka kalal, jahil, meiereis ja veskil käimiseks, heinade veoks, ning niisama lustisõiduks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s