Suurvesi Kõpus alaneb

Ajaleht Sakala 25. märtsil 1938. aastal

Halliste- ja Kõpu üleujutuspiirkonnas Suure-Kõpu Tipu ja Piirkülas ning Tori Riisakülas on hakanud suurvesi alanema. Suurvee alanemine sünnib aga väga pikkamisi. Neljapäeva õhtupoolikul oli üleujutatud veel laialdased maaalad. Suurvesi jooksis kõrgelt üle mitmel pool Suure-Kõpu-Tori maanteest.

Vesi on teel nii kõrge, et ulatub vankripõhja. Seetõttu osutub ka hobusega liiklemine maanteel raskeks. Täiesti võimatu on aga liikuda jala. Ühendust peetakse üksikute talude vahel lootsikute abil. Lootsikul toimetatakse ka õpilased Tipu algkooli ja koolist jälle koju. Samuti veetakse lootsikul ka piim koorejaama.

Kõige kõrgem oli veeseis vahest esmaspäeval ja teisipäeval. Jääminek rikkus Halliste jõel vähemal määral Läti pukksilda. Teised sillad kuuldavasti kannatada ei ole saanud.

Tänavu tõusis vesi Halliste jõe alamjooksul üle kahe meetri. Mõnel kevadel on veeseis olnud veel märgatavalt kõrgem. Omajagu ei ole tänavu suurvesi kõige ulatuslikum ka selle tõttu, et tänavu suur osa lumest sulas juba ligikaudu paar kuud tagasi. Ka sel puhul tõusis siis Halliste jõgi laialdaselt üle kallaste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s