Abjas langetati haabjapuu

Mulgimaal Abja-Paluojal Kõrvemäe jalamil võeti 18. jaanuaril maha haab, millest saab Abja-Paluoja soome-ugri kultuuripealinnaks olemise aasta puhul hõimurahvaste auks haabjas.

Foto: Kristi Ilves
Pärast haava langetamist asusid Andres Rõigas (kirvega) ja Aivar Ruukel uurima, kas puul pole kahjustusi, mis segaksid haabja tegemist. Toimuvat filmis ETV+ reporter.

Puu langetati kahemehesaega ning langetamisel laulsid puule tänulaulu Alli Laande eestvedamisel Mulgi Kultuuri Instituudi naised.

Soomaa haabjakultuuri eestvedaja Aivar Ruukeli sõnul elab haabjakultuur mitmete soome-ugri rahvaste seas. “Olen käinud vepslaste ja maride juures ja kohalike meistritega ehitanud ja suhteid sättinud. On teada, et ka hantidel ja mansidel on neid. Seda kultuuri on igal pool olnud,” kõneles Ruukel. 

Mulgimaa mees ja suur haabjahuviline Andres Rõigas ehitas 21 aastat tagasi koos oma sõbra Georg Tammega haabja. Nüüd, kui Tammel oli plaanis oma metsast puid teha, jäi talle seal silma üks võimas haab. Kui ta sellest Rõikale rääkis, tekkiski meestel plaan see haabjapuuks langetada. Seekord saab haabjateo eestvedajaks Rõika poeg Alar Rõigas. 

Andres Rõigas selgitas, et kõigepealt tuleb haabjapuu koju vedada ja alles siis saab haabjat välja tahuma hakata. See töö võetakse ette suve poole ja võimalikult suure seltskonnaga, et töö kiiremini läheks. Valmis haabjas peab veel kuivama ja veele see sel suvel veel ei pääse.

Sündmust olid jäädvustamas ka telekanali ETV+ võttemeeskond ja Vikerraadio mulgikeelsed uudised.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s