23. juuni blogi: Tuletoojad rassivad Raudna jõel

Tuletoojate teekond kulgeb Raudna jõel vaevaliselt.
FOTO: Maigi Astok

Postimees. 24. juuni 2009

Tänase särava jaanipäeva veedavad vaprad tuletoojad taas mööda vingerdavat Raudna jõge edasi liikudes, läbides täna kõige pikema etapi haabjatel – tervelt 32 kilomeetrit.

Kokku saab õhtuks, kui tuletoojad Karuskosele jõuavad, juba ligi sada kilomeetrit Soomaa traditsiooniliste veesõidukitega sõidetud.

Laulupeotuld eskordib jõel ligi 30 inimest, kes liiguvad edasi üheksal haabjal ning kanuudel. Jaan Keerdo haabjatele lisandusid alates Viljandist ka Aivar Ruukeli haabjad Metallica, Hansa ja staar-haabjas Nipernaadi. Staar sellepärast, et Nipernaadi on kaasa teinud Ugala etenduses «Nipernaadi», kus temaga sõudis Priit Võigemast.

23. juuni etapp Raudna jõe alguses oli üsna väljakutsete rohke. Vaatamata sellele, et tuletoojate meeskonnast vabatahtlikud olid paar päeva tagasi mootor- ja käsisaagide ning kirvestega läbitavat veelõiku puhastamas käinud, tuli haabjatega ületada mitmeid takistusi, mis loodusjõudude poolt teele langetatud olid. Kuigi tuleseltskond, kelle hulgas oli ka lapsi, veetis kena osa päevast päästes ümberläinud kahte paatkonda, ragistades kaldapõõsastikes ning raiudes end läbi langenud puude, saabuti Tohvrile küll tunnike kavatsetust hiljem, kuid rõõmsalt ning krapsakalt.

Alustre-Puiatu vahelisele sillale, mis omal ajal sai nimeks «Sõpruse sild», oli kogunenud suur Puiatu küla esindus – ligi sadakond inimest. «Laulupeo tule küllatulemine mööda iidset hansajõge, on tõeliselt erakordne sündmus. Meil oli väga hea meel ühendada see Puiatu küla esmakordse kaardile märkimise 410. aastapäevaga,» ütles Sirje Kannel. Puiatu haridusselts tervitas tuletoojaid Ene Uulandi juhtimisel tule tulemise auks loodud regilauluga, mille sõnad kirjutas Sirje Kannel.

Tuletoojate uus kapten, Hannes Astok, kes täna juba teist päeva ametis, kommenteeris eilse päeva kahte emotsionaalset rosinat järgmiselt: «Puiatu lähedal saime osaks toredale tervitusele ning Raunda jõe 1. osas lõbustasid tuleteelisi putukate näitemäng, mille tuletoojad ristisid “Kiilide suvepäevad Raudna jõel». See oli igati tänuväärne, kuna tublid kiilid olid jõe peal ära söönud kõik sääsed, mis tegi tuleteeliste olemise palju mõnusamaks.»

Tuli saabus Tohvrile raskete veeteeolude tõttu alles kella kaheksaks. Kaldale olid kogunenud sadakond inimest, kellest lisaks Pärsti valla rahvale, oli ka bussitäis Norra-Hispaania turiste. Kui punastes särkides tuletoojad jõest välja ronisid, oli välismaalastel imestamist omajagu. Tuletoojate lahke selgitustöö tulemina hakkasid nemadki mõistma, millise ainulaadse sündmuse tunnistajaks nad Tohvri padrikus sattusid.

Rõõmsa tulerongkäiguga liikusid tuletoojad koos pealtvaatajatega Pärsti valla poolt meisterdatud jaanilõkke paigani, kõlasid tervituskõned ja -laulud ning vallavanem Erich Palm süütas jaanilõkke. Meeleolukas jaanipidu aasta kõige valgemal ööl võis alata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s