Kummutikunstnikud jutustavad lugusid

Lootsikulood - Andres Koidu
Lootsikulood. Andres Koidu.

Sakala. 24. august 2005

Ühendus Kummutikunst esitab 28. augustil kell 19 Soomaa Rahvuspargi külastuskeskuses mängu «Lootsikulood», millele järgneb seminar ettekannete ja filmidega.

Näitleja Kata-Riina Luide ütles, et «Lootsikulood» on katse teatri ja kujutava kunsti abil elustada killuke endisest ajast.

Soomaa inimeste traditsioonilist elulaadi tundma õppinud Kata-Riina Luide teab, et suurvee ajal oli lootsik sealsetele inimestele asendamatu sõiduriist, teab sedagi, kuidas lootsikut kirvega ühest puutüvest välja tahuti ning sellest tule ja vee abil sõiduriist vormiti.

Lühinäidend «Lootsikulood» on nostalgiline tagasivaade olnule. See keskendub puust vestetud ja haavalauale kinnitatud väikeste lootsikute lahtiseletamisele. Soomaa Rahvuspargi keskuses üles seatud näitusel saab neid kõiki näha. Jaht, hao- ja piimavedu — iga tegevuse kohta on võimalik lootsikulugu rääkida.

«Puust vestetud ja sõnast seatud — nii meie ühendus Kummutikunst oma tegemisi iseloomustabki,» seletab Kata-Riina Luide. «On ju kummut mälestusteait, mille sahtlites on varjul vanad kirjad ning mille peale on hoolikalt sätitud iluasjad ja fotod.»

Kummutikunsti on asutanud Ugala teatri näitleja Kata-Riina Luide ja puukujur Andres Koidu. «Lootsikulood» on nende kahe esimene katse vesta lugu loos, puust ja sõnast.

«Lootsikulood» lavastas Kata-Riina Luide, tema mängib ka kandvat tegelaskuju, autor ja puuveste tegija on Andres Koidu. Mõlemad kummutikunstnikud usuvad, et puust ja sõnast seatud lood leiavad oma huviliste ringi ning koha Eesti kultuurielus.

Pärast etendust leiab Soomaa Rahvuspargi külastuskeskuses aset seminar «Inimene lootsikus». Sõna saavad Aivar Ruukel, Meelis Suurkask ning Aleksander Pärna, Edu Kuil ja Andres Koidu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s