Ühepuulootsik ehk aastaring Halliste ja Raudna jõe kallastel

Ühepuulootsik. 1986. Mark Soosaare dokumentaalfilm.

Dokumentaalfilm. Autor Mark Soosaar. 1986.

Soomaal Tipu külas elav vana paadimeister Jaan Rahumaa teeb haavapuust ühepuulootsikut, asendamatut sõiduvahendit kevadise suurvee ajal. Jäädvustatud on ühepuulootsiku valmimise lugu, mis saab alguse haavapuu langetamisest metsas ja järgnevad muud tööd: tahumine, paadi parraste kuumutamine lõkke ja kuuma vee abil, parraste lahti painutamine ja paadile kuju andmine. Suurvee aegu läheb Jaan külla Karuskose talu perenaisele Lilli Liinsonile, kes soovib, et paadimeister talle ühepuulootsiku ehitaks.

Sisukokkuvõte

Mark Soosaar dokumentaallugu vanast paadimeistrist ja ühepuulootsiku tahumisest.

Paadimeister Jaan Rahumaa voolib vilepilli ja toimetab mesitarudega. Metsas langetab Jaan suure haavapuu, et sellest ühepuulootsik meisterdada. Kaamera jälgib lootsiku valmimist. Kõik tööd teeb Jaan üks: puu laasimine, lootsiku põhja loodimine, tahumine, hööveldamine. Et paadi pardad lahti painutada ja lootsikule kuju anda, tuleb need lõkkesoojuse ja kuuma vee abil pehmeks saada. Jääminek jõel. Kevadine suurvesi kannab lootsikut ja Jaani, kes läheb külla Lilli Liinsonile Karuskose tallu, kuhu kuiva jalaga ei pääse. Terve taluümbrus on vee all, mööda aerutates võtab Jaan kaasa ka Lilli posti. Lilli pakub kohvi ja võisaia ning uurib areldi, kas Jaan on nõus talle lootsiku meisterdama. Sajast rublast kaupleb kavala pilguga Lilli hinnast alla 25 rubla ning kaup on koos. Suurvesi on võtnud enda alla kogu Lilli majapidamise ja taluõue. Koos Jaaniga talutatakse lehm kuivemasse lauta, kust putkab välja väle siga. Lilli sumpab looma taga ajades vees. Kaunis päikeseloojang ja kõikjal laiuv vesi.

Vaata: http://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/7392

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s